Konijn met pruimen en Préaris Quadrupel

Intro

Ken je klassiekers! Het is zowat de meest gebruikte uitdrukking bij startende 'Mijn Restaurants' en andere kookprogramma's. Die slagzin kwam mij voor de geest toen ik een paar heerlijke bio konijnenbillen meekreeg van Geert. Neen, niet onze postbode, maar de papa – slager van ons jongste schoondochtertje Eline. Geert is een man met passie voor zijn vak en ik wilde dan ook zijn mooi aangeprezen 'springpoten' alle eer aan doen.
 
Konijn met pruimen en Préaris Quadrupel
 
De echtgenoot was meteen mee. Had hij daar niet in de frigo nog een heerlijke Préaris Quadrupel staan? Ja, af en toe kunnen de echtgenoot en 'yours truly' wel een biertje smaken.
 
Préaris Quadrupel

Als fan van het 'koop je ingrediënten zoveel mogelijk dicht bij huis' principe komt ook dit heerlijk bier van 'om de hoek'. Préaris wordt gebrouwen door de Vliegende Paard Brouwers in Oedelem. De Quadrupel is een bruin bier van 10% alcoholpercentage dat in 2011 nog werd verkozen tot 'Beste hobbybier van België'. Onze goede vrienden, Jacky en Martine wonen in het Vliegend Paard en zo hebben wij al ruim de kans gehad om dit lekker gerstenat uitvoerig te proeven.
 
Zing alvast luid mee met een klassieker naar keuze en spring de keuken in!
 

Ingrediënten

4 konijnenbouten
klontje boter
2 eetlepels bloem
scheutje olijfolie
3 uien, fijngesnipperd
150 ml wildfond
250 gram gedroogde ontpitte pruimen
2 eetlepels pruimenconfituur
2 eetlepels mosterd, Wostyn
scheutje balsamico
gedroogde tijm
vier laurierblaadjes
vier kruidnagels
versgemalen zwarte peper
zout

Bereiding

Kruid de konijnenbouten met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een cocotte en schroei de bouten langs alle kanten dicht. Doe dit op de sudderplaat of indien nodig op de hete plaat.

Haal de bouten uit de pot.
Voeg een beetje olijfolie toe en laat de uisnippers lichtjes kleuren.

Werk nu verder op de sudderplaat.
Doe de gedroogde pruimen en de pruimenconfituur bij de uien. Roer goed.
Bestuif met 2 eetlepels bloem en laat eventjes meebakken.

Los de mosterd op in de wildfond en blus de inhoud van de pot hiermee. Roer alle aanbaksels aan de bodem goed los.

Leg de konijnenbouten terug in de cocotte.
Kruid met wat tijm en eventueel nog wat peper en zout. Ook de kruidnagels en de laurierblaadjes mogen er nu bij.
Schenk het bier over de inhoud en voeg ook een scheutje balsamico toe.

Roer nog even, leg het deksel op de cocotte en breng de inhoud aan de kook.
Zodra het kookt, verplaats je de cocotte naar het rooster op de bodem van de sudderoven, gedurende een 3-tal uur. Nu zijn de bouten boterzacht en heb je een mooie saus.
 
Konijn met pruimen en Préaris Quadrupel
 

 Extra / Tip

Dien op met een gestoomd aardappeltje.