Intro
Neen
dit is geen schrijffout, het dessertje met deze naam bestaat wel
degelijk en is inderdaad een afgeleide van het originele, Eton Mess.
Er gaan heel wat verhalen als zou dit toetje er puur toevallig
gekomen zijn als zijnde, een opgediende mislukte aardbeien Pavlova aan
Eton College. Of het dessert nu werkelijk een omgevallen aardbeientaart was of niet, het werd een succes. De oosterse versie is
geparfumeerd met rozenwater en wordt gemaakt met frambozen en pistachenoten. Letterlijk heet het ding dus zooi van Eton.
Maar
wat voor een zooi! De echtgenoot is wild van beide versies. Deze
Eastern Mess komt alweer uit Persiana. Ik
heb er mijn persoonlijke toets aan gegeven, door deze caloriebom
toch een beetje aan te passen aan de Marijke Kookt standaard. Ik heb
de double cream vervangen door Turkse yoghurt.
De
frambozensaus en meringues kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan
het ook zelf maken. Meringues zijn heel dankbaar als je die
voorhanden hebt. Een
wist-je-datje, wanneer je meringues niet laat afkoelen op een rooster, maar onmiddellijk in een afgesloten koekjestrommel legt, kan je ze
prima bewaren zonder dat ze plakkerig worden.
Laten
we er samen een zooi van maken.
Ingrediënten
400
gram Turkse yoghurt
1
eetlepel bloemsuiker
¼
theelepel vanillepoeder of het merg uit een vanillestokje
1
eetlepel rozenwater
Voor
de afwerking:
100
gram frambozen
8
meringues, zelf gemaakt of zelf gekocht :-)
frambozensaus,
maak je met diepvries frambozen, zie hieronder
50
gram pistachenootjes
Voor
de meringues:
2
eiwitten
100
gram kristalsuiker
Voor
de frambozen saus:
150
gram diepvries frambozen
2
eetlepels rozenwater
1
eetlepel bloemsuiker
2
eetlepels limoensap
een
weinig water, eventueel
Bereiding
Voor
de meringues:
Klop
het eiwit met een snuifje zout half stijf met de draadgarde van de
Kitchenaid. Voeg al kloppend de suiker toe, 1 koffielepel per keer.
Mix door tot je de kom ondersteboven kan houden. Bekleed
een bakplaat met bakpapier. Doe de meringue in een spuitzak met
gekartelde rand. Spuit hoopjes. Ik had er 40 op een bakplaat. Schuif
de plaat onderaan in de sudderoven, gedurende 2 ½ uur. Nu
zijn de meringues droog.
Voor
de frambozensaus:
Mix
de diepvries frambozen samen met rozenwater, limoensap en
bloemsuiker. Wil
je de zaadjes uit de saus, duw dan de saus door een zeef. De saus
moet lichtjes lopend zijn, indien te dik, voeg wat water toe. Roer
glad.
Roer
de yoghurt los met de suiker, vanille en rozenwater. Verdeel
in 4 glazen of kommetjes. Breek
4 meringues en verdeel over de 4 kommetjes. Leg
er enkele frambozen op. Lepel
in elk glaasje wat frambozensaus. Werk
af met gehakte pistachenootjes, een meringue, enkele frambozen en de
rest van de frambozensaus. Dien
onmiddellijk op, anders riskeer je dat de meringues vochtig en zacht
worden.
Extra / Tip
Bron:
Persiana, Sabrina Ghayour, Eastern Mess