Stoofpotje van ree

Ra, ra, Rasputin, lover of the … Boney M. schalt uit de boxen in Casa Latti, buiten is het guur, de wind, de regen, de kou. Het dekentje ligt klaar op de zetel. Er branden enkele kaarsen als enige verlichting. In de AGA staat een heerlijk potje te sudderen.

Stoofpotje van ree

Sudderpotjes, of stoofpotjes, roepen bij mij steeds zo een gezellige huiselijke sfeer op en behoren tot mijn favoriete bereidingen. Ze zijn zelfs nog lekkerder als je ze op voorhand klaarmaakt en nog eens opwarmt. Het is ideaal om in grote hoeveelheid te bereiden, echt comfort food zonder stress voor de kok.

Meestal maak je ze met wijn, maar meer en meer krijgen ook de betere, meestal donkere, bieren de kans zich te 'mengen' in het debat. Voor mijn stoofpotje van ree heb ik dit keer, al doet de naam iets totaal anders vermoeden, een Amerikaanse Stout gebruikt.

Old Rasputin Russian Imperial Stout, is een donkerbruin bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9%. Het bier wordt gebrouwen in Californië. Bij ons is het in de betere drankencentrales, zoals Rotsaert, te koop.

Dit wildstoofpotje is nog lekkerder als je het laatste halfuur gestoofde paddenstoelen toevoegt. Schoondochtertje Stéphanie is niet echt vriend van deze heerlijkheden uit het bos en dus zie je ze niet op de foto. Kwestie van de 'boze schoonmoeder stempel' te vermijden hé.


Wat heb ik gebruikt voor 8 personen:

1 ½ kg ragoutvlees van ree, in blokjes
olijfolie
4 eetlepels bloem
2 uien, fijngesnipperd
enkele takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
4 stengels bleekselderij, in fijne boogjes
flinke scheut balsamicoazijn
600 ml wild fond
340 ml Old Rasputin, 1 flesje, of een ander donker bier
400 gram zilveruitjes
versgemalen zwarte peper
zeezout
optioneel: gemengde bospaddenstoelen
enkele takjes tijm, blaadjes fijngehakt

Stoofpotje van ree

Hoe ga je tewerk:

Start met het pellen van de uitjes, zilveruitjes kan je makkelijk pellen als je ze te weken zet in warm water. Giet het water na een half uur weg, nu laten de uitjes zich gemakkelijk pellen. Zorg ervoor dat je ook het fijn vliesje verwijdert dat rond elk uitje zit.

Zet een gietijzeren pot op de sudderplaat. Stoof de fijngesnipperde ui goudbruin, samen met de fijngehakte rozemarijn in wat olijfolie.
Doe de ui over in een kom en zet opzij.

Dep het vlees droog met keukenpapier.
Zet de pot op de hete plaat, voeg een scheutje olijfolie toe. Kleur de blokjes ree langs alle kanten bruin. Doe dit in verschillende beurten, teveel vlees in een keer kan je niet mooi aankleuren.

Schep het vlees uit de pot.
Bak nu de zilveruitjes en de selderstukjes eventjes aan.
Doe de gestoofde ui met rozemarijn en het vlees er opnieuw bij. Bebloem de inhoud en schep alles om.
Kruid met flink wat peper en zout.
Schenk er de balsamicoazijn, wild fond en het bier bij.

Breng aan de kook, leg het deksel op de pot. Schuif de cocotte op de richel op de bodem van de sudderoven, gedurende een 3-tal uur.

Stoofpotje van ree
3 uur later
Doe een scheutje olijfolie in een antikleefpan, bak er de paddenstoelen samen met de tijm in, tot het vocht verdampt is en ze bruin beginnen te worden.
Voeg de paddenstoelen bij het stoofpotje of serveer ze apart.

Vergezel je wildstoofpotje van een schaal heerlijk gegrilde wintergroenten en een veenbessencompote. Hasselback aardappelen of een gratin van aardappel en pastinaak.

En vergeet vooral Old Rasputin niet.

Enjoy!



Inspiratie: Jamie magazine, Stoofpot met hertenvlees