Jullie
kennen ondertussen Geert al wat beter hé? Geert, onze postbode, mag
al eens een pakje meezeulen naar Casa Latti.
Deze week had Geert een rieten hoed op en had hij zijn ogen tot spleetjes geknepen. “Lekkel pakketje vool Malijke Kookt.” Waarop ik een pakket vol pakjes rijst in handen werd gegeven.
Deze week had Geert een rieten hoed op en had hij zijn ogen tot spleetjes geknepen. “Lekkel pakketje vool Malijke Kookt.” Waarop ik een pakket vol pakjes rijst in handen werd gegeven.
Niet
zomaar rijst, maar Tilda rijst, Tilda blijkt 'het' merk te zijn dat
40 jaar geleden Basmati rijst naar het westen bracht. Volgens de
bijgeleverde documentatie betekent Basmati 'de geurige'. Niet
moeilijk als je het heerlijk krachtig aroma van deze rijst waarneemt.
Basmati wordt zorgvuldig geselecteerd aan de voet van de Himalaya, de
enige plek op aarde waar Basmati rijst kan worden geteeld. Inmiddels
is Tilda rijst in meer dan 50 landen verkrijgbaar en het is het
favoriete rijstmerk van de Britten.
Het
Tilda pakket bevatte niet enkel 'Pure Basmati rice' en 'Wholegrain Basmati rice', maar ook pakjes voorgestoomde rijst, dus
kant-en-klaar met de nodige kruiding. Vooraan op de verpakking valt
je oog meteen op de tekst, 'Klaar in 2 minuten in de magnetron'.
Oeps,
kant-en-klaar en magnetron, dat is niet Marijke Kookt! Gelukkig staat
er ook op dat je de rijst 4 minuten kan roerbakken in wat olie. Aha,
Dat opent perspectieven.
Er
lijkt me dus niet bepaald een raketgeleerde nodig te zijn, om dit
klaar te maken. Eerst eens aan de slag gegaan met de 'Lime-coriander'
versie.
De
'oeps' is snel vervangen door een 'wow'. Er komt een heerlijk aroma
vrij bij het bakken van de rijst. De rijst is super lekker, de
korrels zijn mooi los, beetgaar en kleven niet.
Zalm,
kerstomaatjes en 'Tilda' rijst
Wat
heb ik gebruikt voor 2 personen:
1
zakje Tilda Lime-coriander steamed basmati rice, 250 gram
2
zalmmoten, zonder vel, 150 gram per moot
kerstomaatjes
olijfolie
versgemalen
zwarte peper
fleur
de sel of kruidenzout
Hoe
ga je tewerk:
Spoel
de kerstomaatjes, leg ze in een schaaltje en sprenkel er wat
olijfolie over.
Zet
het schaaltje op de 2de richel van onderaan in de braadoven,
gedurende een 20-tal minuten.
Dep
de zalmmoten droog en kruid met peper en zout.
Laat
een antikleefpan goed warm worden op de hete plaat.
Leg
de zalmmoten in de pan zonder vetstof, en verplaats die naar de bodem
van de braadoven, gedurende 1 ½ minuut.
Keer
de zalmmoten en laat de andere kant nog 1 ½ minuut bakken.
Zet
een antikleefpan met een klein beetje olijfolie op de sudderplaat.
Doe
de inhoud van het zakje 'Tilda Lime-coriander steamed basmati rice'
in de pan en roerbak 3-4 minuten.
Enjoy!