Portobello met peer, walnoot en roquefort

Intro

Een waterig zonnetje schijnt door de bruingroene kruinen. De droge blaadjes en kleine takjes knisperen onder onze wandelschoenen. Herfst, die alle-tinten-bruin periode van het jaar. Ik word er zowaar lyrisch van.
De echtgenoot zit zoals te verwachten wel op dezelfde lijn, maar dan aan het randje … "Dat is eetbaar, dat is niet eetbaar". Vermoedelijk zijn er wel momenten waarop hij niet aan eten denkt, maar dus niet in Tillegembos, en dus niet als hij paddenstoelen ziet.
Portobello met peer, walnoot en roquefort
In Casa Latti worden trouwens heel wat van deze lekkernijen gebruikt, vooral oesterzwammen en kastanjechampignons.
 
Na onze gezonde wandeling kies ik voor portobello's. Een portobello is eigenlijk niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. Door zijn forse afmeting is de portobello uitermate geschikt om te vullen. Met wat? Met herfst. Peer, walnoten en een blauwschimmelkaas om precies te zijn. Meer herfst dan dat is er niet, dus, geniet!
Portobello met peer, walnoot en roquefort
 

Ingrediënten

5 portobello's, Biobello
olijfolie
1 sjalot
2 teentjes look
verse of gedroogde tijm
peper en zout
½ Conférence peer
enkele walnoten
50 à 75 gram Roquefort

Voor erbij:
gemengde sla
vinaigrette op basis van mosterd, walnotenolie en appelazijn, peper en zout

Bereiding

Maak de portobello's schoon met een stukje keukenpapier.
Verwijder het steeltje uit de portobello.
Bestrijk de bolle kant van de portobello met olijfolie. Plaats ze met de bolle kant naar beneden op een met bake-o-glide beklede bakplaat.
Snij een sjalotje en de lookteentjes in flinterdunne plakjes en verdeel beide over de holtes van de portobello's.
Strooi wat tijmblaadjes of gedroogde tijm in de holtes.
Geef een draaitje van de pepermolen en wat zout. Druppel hier wat olijfolie over.

Schuif de bakplaat op de tweede richel van onder in de braadoven, gedurende 10 minuten.

Snij ondertussen de halve peer in dobbelsteentjes.
Hak de walnoten grof.
Haal de portobello's uit de oven.

Meng peer en walnoten en schep deze vulling in de holtes boven op de ui en look.
Werk af met in stukjes verbrokkelde roquefort.

Schuif nog een 5-tal minuten op de derde richel van onder in de braadoven.

Dien op met een gemengde sla met vinaigrette.
Portobello met peer, walnoot en roquefort

Extra / Tip

Portobello's zijn meestal per twee verpakt, of soms per drie. Dien op als voorgerecht of als lunch. Lekker met een gemengde sla en een vinaigrette gemaakt met walnotenolie.
Portobello met peer, walnoot en roquefort
Inspiratie: www.ah.be