Het
begon allemaal met de echtgenoot die op pinterest, een volgens hem wel
lekker uitziende kaastaart pinde en de foto ook maar meteen deelde op
facebook.
Niets
aan de hand zeg je? Als de echtgenoot zoiets doet dan heb ik de hint
wel begrepen, ik kan mijn boodschappenlijstje beginnen aanpassen.
Nu ben
ik wel gewoon om af en toe wat druk uit die hoek te voelen, maar
wetende dat kaastaart hoog in de persoonlijke hitparade van de
echtgenoot staat gaat 'yours truly' er helemaal voor.
Ik
pimpte de taart met een vleugje rozensiroop van Monin. Monin heeft
trouwens nog héél wat andere smaken. Ik kocht dit flesje vorig jaar
op Countryside. Een vleugje rozensiroop in een glas bubbels is
trouwens ook héél lekker.
Voor
de bodem heb ik Bastognekoeken
gebruikt. Die hebben
extra crunch en bevatten alleen kaneel, perfect als
kruimelbasis voor een plattekaastaart.
De klassieke speculaas
of een ander droog koekje, kan natuurlijk ook.
Als
afwerking koos ik voor aardbeien, niet moeilijk, het is het enige
fruit dat de echtgenoot spontaan en in grote hoeveelheden eet. Oh ja,
waren ze ook niet nogal prominent aanwezig op zijn 'suggestie'?
De
kaastaart is trouwens ook lekker met ander seizoensfruit, zoals
gemengde rode vruchten, blauwe besjes…
Wel, aan
de reactie te horen en te zien heb ik duidelijk gescoord. Ik stel met
trots, de beste kaastaart voor die ik ooit maakte.
Wat heb
ik gebruikt voor een springvorm van 20 cm Ø:
500 gram
plattekaas, Vitalinea 0%
2,5 dl
room, Campina 33%
5
eetlepels fijne suiker
1
eetlepel vanillesuiker
6
blaadjes gelatine (12 g)
5 cl
rozensiroop Monin
200 gram
Bastogne koekjes, 16 stuks
75 g gesmolten boter
1 eetlepel water
1 eetlepel water
arachideolie,
voor de vorm
aardbeien
Hoe ga
je tewerk:
Bekleed
de bodem van de springvorm met huishoudfolie.
Bestrijk
de zijkanten in met arachideolie.
Plet de
koekjes tot kruimels in een foodprocessor of met een deegrol (doe de
koekjes dan wel in een plastic zak).
Meng de
kruimels met de gesmolten boter en eventueel nog 1 eetlepel water,
indien de massa te droog is.
Verdeel
dit mengsel mooi egaal over de bodem van de springvorm. Druk goed
aan. Plaats in de frigo om op te stijven.
Week de
gelatineblaadjes in ruim koud water.
Klop de
room half op.
Roer de
plattekaas los met de suiker en vanillesuiker.
Spatel
de half opgeklopte room onder het kaasmengsel.
Warm de
rozensiroop op in een pannetje, tot net aan het kooppunt.
Voeg de
uitgeknepen gelatineblaadjes onmiddellijk bij de warme siroop zodat
ze kunnen smelten. Pas op, niet meer op het vuur zetten.
Giet de
siroop bij het kaasmengsel en schep goed ondereen.
Giet
deze bereiding op de koekjesbodem.
Dek af
met folie en laat enkele uren of zelfs één nacht opstijven in de
frigo.
Snij de
aardbeien in stukjes.
Net voor
het opdienen versier je de taart met het fruit.
Besprenkel
met enkele druppels rozensiroop.
Enjoy!