'Friend
of the Family' Greetje woont in Italië en als ik af en toe eens een
foto zie passeren op Facebook krijg ik zin in een gerechtje met een
Italiaanse toets. Komt daarbij dat de echtgenoot zijn verjaardag
graag met een culinair randje ziet. Nu ik er even bij stil sta, hij
ziet alles graag met een culinair randje.
Dus ga
ik voor deze lekkere smeuïge cake met zijn Italiaanse roots. De
ricotta houdt de cake heerlijk, excuseer mijn West-Vlaams, nes. De
zeste van citroen zorgt voor een super fris accent. De structuur
houdt het midden tussen cake en flan.
Dien de
cake op met rode vruchten volgens het seizoen. Buiten het seizoen kan
je er een lekkere coulis van diepvriesfruit bij serveren.
Wat heb
ik gebruikt:
250 gram
ricotta
175 gram
ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
165 gram
kristalsuiker
125 gram
zelfrijzende bloem
1
theelepel bakpoeder
geraspte
schil van 3 citroenen, liefst bio
3
eieren, gescheiden, wit en dooiers apart
bloemsuiker
voor de afwerking
Voor
erbij:
verse
aardbeien
springvorm
18 cm Ø, ingevet en bebloemd
Hoe
ga je tewerk:
Doe
de malse boter met de suiker in de mengkom van de KitchenAid.
Klop
romig met de platte menghaak, op hoge stand.
Voeg
de eidooiers één voor één toe. Mix verder tot je een egaal
mengsel bekomt.
Tot
daar de KitchenAid.
Doe
nu verder met een spatel. Roer
er de ricotta en de geraspte citroenschil onder. Meng
tot de ricotta mooi opgenomen is.
Spatel
de gezeefde bloem en bakpoeder, onder het ei-ricotta mengsel, doe
dit in 3 keer.
Klop
het eiwit stijf met de draadgarde van de Kitchenaid, op hoge
snelheid.
Spatel
het stijfgeklopt eiwit voorzichtig onder het beslag.
Doe
het beslag in de ingevette en bebloemde bakvorm.
Schuif
de vorm op het rooster op de 1ste richel van onderaan in de bakoven.
De
cake is gaar in 1:05
uur, de laatste 15
minuten heb ik er de koude plaat boven geschoven zodat de cake niet
te bruin bakt.
Controleer
de gaarheid met een prikker.
Laat
de cake afkoelen in de vorm.
Lekker
vergezeld van verse aardbeitjes.
Verwijder
de kroontjes van de aardbeien. Snij ze in kleinere stukjes. Pers er
wat citroensap over en eventueel een koffielepel kristalsuiker. Laat
eventjes trekken.
Dit
is verrassend lekker voor wie een zuurtje kan appreciëren.
Enjoy!
Bron:
BBC GoodFood
Geen opmerkingen:
Een reactie posten