Gegarandeerd
een 'wow' effect als je dit mooi aardappeltje op tafel zet!
Deze
Hasselback aardappelen zijn een lust voor het oog, knapperig aan de
buitenkant en zacht binnenin. Als fervent aardappel fan ben ik er
helemaal weg van.
Dit
gerecht is overgewaaid vanuit Zweden. Een chef-kok in Hotel
Hasselbacken in Stockholm, kwam er voor het eerst mee op de proppen.
Kies
voor een vastkokende aardappel en langwerpig van vorm, zoals
Charlotte, Nicola, Ratte, Altesse...
Wat je
nodig hebt is een scherp mesje om inkepingen te maken in de
aardappel. De onderkant moet dus aan elkaar blijven.
Een
prima hulpmiddel is een houten lepel. Leg er de aardappel in, de
lepel verhindert dat je helemaal doorsnijdt. Een andere mogelijkheid
is, de aardappel tussen twee houten plankjes leggen en zo insnijden.
Tijdens
het bakken komen de plakjes als een waaier open. Hoe groter de
aardappelen, hoe langer ze moeten garen.
Wat heb
ik gebruikt:
middelgrote
aardappelen
olijfolie
geklaarde
boter
versgemalen
zwarte peper
fleur de
sel
Hoe ga
je tewerk:
Was de
aardappelen grondig en droog ze af. Hou het meest platte van de
aardappel voor de onderkant.
Snij
inkepingen van ongeveer 3 mm in de aardappelen. Leg ze daarvoor in
een houten lepel of tussen 2 plankjes. De onderkant moet aaneen
blijven.
Leg de
aardappelen met de onderkant naar beneden in een schaal. Giet er een
straaltje olijfolie over en schuif de schaal zo hoog mogelijk in de
bakoven gedurende ½ uur.
Haal de
schaal uit, de plakjes zijn nu al enigszins open gekomen. Bestrijk nu
de half gebakken aardappelen met geklaarde boter. Kruid met peper en
zout.
Schuif
ze nog ½ uur in de oven.
Net voor
het opdienen, heb ik de schaal nog 10 minuutjes bovenaan in de
braadoven gezet. Zo krijgen de aardappelen nog een extra boost en zijn mooi
krokant. Serveer meteen.
Enjoy!
Ook
lekker als je de aardappels bestrijkt met lookboter.
Strooi
er de laatste 10 minuten geraspte kaas over, Gruyère of Parmezaan.
Of ga
aan de slag met kruiden: Provençaalse kruiden, oregano, bruschetta
kruiden, ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten