Pompoen-saffraan soepje

Het is duidelijk, de herfst heeft zijn intrede gemaakt. En herfst is pompoen. Je kan er echt niet naast kijken, alles kleurt oranje.
De eerst pompoen die ik in deze najaarsperiode bemachtig, maakt mij altijd een beetje blij. Ik vind het een dankbare groente die heel wat in zijn mars heeft. Ik ga van start met een overheerlijk soepje.
Dit soepje leent zich ook perfect om in kleine tasjes te worden opgediend als onderdeel van het aperitief.

Pompoen-saffraan soepje

Wat heb ik gebruikt:

1 pompoen, +/- 1 kg
2 uien
2 tenen look
2 tomaten
1 theelp gerookt paprikapoeder
1 theelp kurkuma
een plukje saffraan draadjes of ¼ theelp saffraanpoeder
+/- 1 l kippenbouillon
versgemalen peper
zeezout


Hoe ga je tewerk:

Halveer de pompoen, verwijder de pitten en het draderig binnenste, snij de pompoen in schijven. De pel laat je eraan. Bestrijk de parten pompoen met olijfolie en schik ze naast elkaar in het met bake-o-glide beklede AGA blik. Kruid met peper en zout.
Schuif de schaal op de tweede richel van onderaan in de braadoven gedurende 30 minuten.

Haal de geroosterde pompoen uit de ovenschaal en verwijder al dan niet de pel (van sommige variëteiten is de schil eetbaar). De pel kan je nu makkelijk weghalen. Snij het vruchtvlees in stukken.

Hak de ui grof en plet de knoflook. Stoof beide glazig in wat olijfolie in een pot op de sudderplaat.
Ontvel en ontpit de tomaten, vang het sap op. Snij het vruchtvlees in blokjes.

Voeg de pompoen en tomaat toe aan de gestoofde ui en look. Doe er de saffraan, de helft van het paprikapoeder en kurkuma bij. Bevochtig met de kippenbouillon en het vocht van de tomaten. Breng de inhoud aan de kook.

Verplaats de pot naar de sudderoven, laat gedurende ½ uur staan.
Mix de soep heel fijn, tot bijna fluweelachtig. Serveer de soep in mooie kommen en werk af met nog een snufje paprikapoeder.

Pompoen-saffraan soepje

Enjoy!
soep,tomaten,paprikapoeder,kurkuma,pompoen,saffraan,herfst,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten