Zuurdesem

Beeld je in... de warme geeloranje tinten van een opkomende zon, de geur van een kraakvers gebakken zuurdesembrood die je net uit je oven hebt getoverd, smakelijk beleg, zelfbereide confituur, een roos in een klein vaasje … Romantischer kan het niet!

Dat je dat heerlijk brood dan nog zelf uit bijna niets hebt gemaakt zorgt ervoor dat je je oprecht gelukkig voelt. Dat zuurdesembrood vol smaak zit, super veel 'beet' heeft, gezonder, beter verteerbaar en langer houdbaar is dan gistbrood, is mooi meegenomen.

Zuurdesem

Ik word zowaar nostalgisch van het ambachtelijk werken, afmeten, wegen, van het éne in het andere bokaaltje scheppen en het zien leven van de desem.

Doe je mee? Het enige wat je nodig hebt is meel, water en… tijd.


Mijn starter heb ik gemaakt volgens de Weekend Bakery.

Gebruik meel zonder toevoegingen of chemische behandeling. Mijn starter maak ik met roggemeel die ik haal bij maalderij Van Eecke in Varsenare. Roggemeel is erg geschikt om mee te beginnen. Het bevat veel levende voedingsstoffen, zo heeft je starter de meeste kans van slagen.
Ik gebruik flesjes water uit de supermarkt. Ons kraantjeswater bevat namelijk heel veel chloor en dat kan faliekant zijn voor je starter.

Roggemeel

Mijn desem laat ik ontwikkelen in een bokaal. Een elastiekje toont aan hoeveel je desem is gegroeid. Het bokaal plaats je in een omgevingstemperatuur tussen 20 en 25°, dus misschien op je aanrecht.
Boven de 25°C kunnen verkeerde bacteriën gaan groeien en bij een te lage temperatuur komt het rijsproces niet op gang.
Het is heel belangrijk om netjes te werken, dus een zuiver bokaal en nette lepels om het mengsel te roeren.


Let's make a starter from scratch!


Dag 1:
Doe 40 gram roggemeel en 40 g water in een bokaal.
Roer met een lepel door elkaar in ½ minuut. Markeer met een elastiek. Leg het deksel losjes op de pot en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Zuurdesem starter

Dag 2:
Als je geluk hebt, zie je al wat bubbeltjes, bij mij is er weinig veranderd. De geur is niet echt aangenaam, maar ook niet slecht.
Schep de starter uit je bokaal in een kom. Doe er 20 gram roggemeel en 20 g water bij. Roer met een lepel in ½ minuut door elkaar. Neem een zuiver bokaal en schep er het mengsel in. Markeer met een elastiek. Leg het deksel losjes op de pot en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Zuurdesem starter

Dag 3:
Het mengsel zou nu wat actief moeten zijn. Het mijne is verdubbeld.

Als het mengsel actief is: gooi 2/3 weg. Doe 1/3 deel in een kom. Doe er 30 gram roggemeel en 30 gram water bij.
Roer met een lepel in ½ minuut door elkaar. Neem een zuiver bokaal en schep er het mengsel in. Markeer met een elastiek. Leg het deksel losjes op de pot en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Als het mengsel nog niet actief is: gooi de helft weg en herhaal dag 2.
Dus schep de andere helft uit je bokaal in een kom. Doe er 20 gram roggemeel en 20 g water bij.
Roer met een lepel in ½ minuut door elkaar. Neem een zuiver bokaal en schep er het mengsel in. Markeer met een elastiek. Leg het deksel losjes op de pot en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Door een gedeelte van het mengsel weg te gooien en nieuw roggemeel toe te voegen, geef je de starter 'vers voedsel'. Dit noemt men verversen en voeden. Het mengsel wordt sterker en actiever.

Zuurdesem starter

Dag 4:
De starter zou nu actief moeten zijn en verdubbeld of verdriedubbeld. Mijn mengsel was verdubbeld en al weer wat ingezakt. Nu moet de starter opnieuw ververst worden
Gooi 2/3 deel weg. Doe 1/3 deel in een kom. Doe er 30 gram roggemeel en 30 gram water bij.
Roer met een lepel in ½ minuut door elkaar. Neem een zuiver bokaal en schep er het mengsel in. Markeer met een elastiek. Leg het deksel losjes op de pot en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Zuurdesem starter

Dag 5:
Als de starter nu op zijn minst verdubbeld is, dan is die klaar voor gebruik!
Het mengsel ruikt fris en fruitig. Als je de starter nog een 2-tal dagen laat staan op kamertemperatuur dan zal dit de geur alleen maar te goede komen.

Is de starter niet verdubbeld tussen dag 4 en dag 5, herhaal dan dag 4.

Zuurdesem starter


Gewoonlijk bak ik in het weekend, gedurende de week staat mijn desem in de koelkast. Op vrijdag ververs ik de starter, dus 12 à 24 uur vooraleer ik wil bakken. De desem blijft op kamertemperatuur en de volgende morgen is die normaal gezien verdubbeld en kan het bakken beginnen.
Zorg er altijd voor dat je een deel van je starter overhoud, ververs de desem, laat hem in volume verdubbelen op je aanrecht en zet hem terug in de koelkast tot gebruik.
Als je niet regelmatig bakt dan moet je ook 1x per week verversen.
Als je lange tijd niet bakt dan kan je de starter ook invriezen, bijvoorbeeld als je op reis gaat.

Een goed onderhouden starter kan je eindeloos blijven gebruiken.

En nog dit, laat je niet ontmoedigen als een starter niet meteen lukt. Gewoon weggooien en opnieuw beginnen is de boodschap. 'Al doende leert men' is hier echt wel van toepassing :-)

Let's start!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten