Volgens
Jamie is dit een briljante salade en ik kan het alleen maar beamen!
Dit slaatje heeft de perfecte match aan smaken!
Typisch
voor aardperen is het wat artisjokachtige aroma, vandaar ook hun
Engelse naam 'Jerusalem artichokes'. In Frankrijk heten ze
'topinambours'.
Ik
doe er ook in de pel gegaarde bataat bij, die zorgen voor de zoete
toets en hun oranje kleur zorgt voor een mooi kleurenpalet op je
bord.
Wat
heb ik gebruikt voor 4 personen:
8-tal
aardperen
2
bataten
4
roodlof (is een kruising van witloof en radicchio)
4
little gems
1
handje verse bladpeterselie, de blaadjes grof gehakt
8
plakken gerookt spek, ½ cm dik
1
rode ui, geschild en in maantjes gesneden
2
eetlp olijfolie
4
eetlp balsamicoazijn
zwarte
versgemalen peper
zeezout
Parmigiano
Hoe
ga je tewerk:
Schrob
de aardperen en bataten en wikkel ze elk afzonderlijk in
aluminiumfolie.
Schuif
het rooster op de bodem van de braadoven en leg de pakketjes erop. De
gaartijd hangt af van de grootte van de aardperen en bataten. Bij mij
hebben ze tussen 45 en 60 minuten in de oven gegaard. Om te checken
prik je door de folie in de aardpeer en de bataat. De exemplaren die
nog niet gaar zijn, laat je nog eventjes in de oven.
De
gare haal je uit en leg ze nog eventjes opzij.
Maak
de blaadjes los van de little gem en het roodlof. Was ze en laat ze
uitlekken. Grote stukken kan je doormidden snijden.
Doe
ze in een grote schaal met de bladpeterselie.
Giet
olijfolie en balsamico bij de salade, kruid met peper en zout. Hussel
alles snel door elkaar zodat alle blaadjes een laagje van de dressing
krijgen.
Snij
de plakken spek in 2 cm brede stukken. Op de sudderplaat bak je het
spek goudbruin in een pan met anti-aanbaklaag.
Haal
het spek eruit en fruit de rode ui in dezelfde pan.
Open
de folie van de aardperen, snij ze in twee of vier stukken.
Voeg
ze bij de rode ui en laat meebakken. Misschien is het nodig om wat
olijfolie toe te voegen. Verplaats eventueel de pan naar de hete
plaat.
Pel
de gare bataten en snij ze in gelijke stukken.
Schep
de helft van de inhoud van de pan over 4 borden.
Verdeel
de salade met dressing hierover. Eindig met de rest van het warme
mengsel.
Doe
er de in stukken gesneden bataat her en der tussen.
Werk
af met geschaafde parmigiano.
En
nu niet meer treuzelen, deze warme salade moet je onmiddellijk
opdienen, zoniet krijg je een verlepte zooi.
Het
spek kan je vervangen door gebakken champignons. Of geef er krokant
gebakken kip bij. Aardpeer is ook super lekker met St.Jacobsnootjes.
Enjoy!
Inspiratie:
Jamie Oliver