Het
is alweer een tijdje geleden dat er een dampende tajine te bewonderen
viel in Casa Latti. Zo een kleurige pot zorgt voor de meest heerlijke
geuren in huis. Uiteraard kan je ook een gewone pot gebruiken voor
dit eenvoudig maar super lekker gerechtje.
Wat
heb ik gebruikt:
2
kippenbouten
½
koffielp gerookt paprikapoeder
½
koffielp komijnpoeder
versgemalen
zwarte peper
zeezout
olijfolie
1
grote venkelknol, in grove stukken
1
rode ui, gepeld en in maantjes gesneden
2
zoete aardappelen, geschild en in stukken gesneden
100
g gedroogde abrikozen
125
ml groentebouillon
1
eetlp honing
½
eetlepel zonnebloemolie
plukje
saffraan draadjes
sap
van ½ citroen
125
g couscous
couscous
kruiden
groentebouillon
olijfolie
sap
van ½ citroen
enkele
plukjes platte peterselie
1
ingemaakte citroen
Hoe
ga je tewerk:
Meng
het gerookt paprika- en komijnpoeder met wat peper en zout. Verwijder
het vel van de kippenbouten en wrijf ze goed in met het
kruidenmengsel. Het vel kan je ook perfect aan de bouten laten, ik
verwijder het om geen extra vet aan de schotel toe te voegen.
Doe
een beetje olijfolie in een antikleefpan en schroei de bouten langs
alle kanten dicht. Dit kan je ook rechtstreeks in de tajine doen als
die een platte bodem heeft. Verwijder de bouten en leg ze in een
tajine.
In
dezelfde pan stoof je de rode ui glazig.
Schik
de rauwe venkel, de ui en de in stukken gesneden zoete aardappel rond de bouten.
Breng
125 ml bouillon aan de kook. Meng de honing, 1 eetlepel
zonnebloemolie, de saffraandraadjes, citroensap, peper en zout in de
hete bouillon.Giet
over de kip en voeg de gedroogde abrikozen toe.
Leg
het deksel op de tajine en breng die aan de kook op de bodem van de
braadoven gedurende 15 minuten.
Verplaats
de tajine nu, zonder het deksel te openen, naar de sudderoven. Laat
+/- 1 uur in de oven.
Maak
ondertussen de couscous. Breng bouillon aan de kook en voeg
couscouskruiden toe. Doe de couscous in een pot, overgiet met de hete
bouillon tot 1 cm boven de korrels, leg het deksel op de pot en
plaats die een 10-tal minuten achteraan de Aga.
Maak
de couscous los met een vork, voeg een geutje olijfolie en citroensap
toe. Roer goed.
Verdeel
de couscous over 2 borden en leg er de groenten en kip bovenop. Werk
af met enkele plukjes peterselie en een in stukken gesneden
ingemaakte citroen.