Bietencarpaccio met sinaasappel dressing

Rode biet, je houdt ervan of niet... Ik hoef niet meer uit te leggen dat bietjes bij mijn 'favorieten' behoren. Zou het een familietrekje worden?! Mijn kleindochtertje Anke is 6 maand en eet gretig haar rode bietjes puree.
Op mijn blog vind je al een 'Carpaccio van rode biet'. Maak ik trouwens zelf nog regelmatig klaar!
Nu wordt het een carpaccio van bietjes in gemengde kleuren met een frisse dressing. De mix van kleuren ziet er trouwens prachtig uit.

Bietencarpaccio met sinaasappel dressing

Wij aten het vergezeld van een eendenborst en gegrilde aardappeltjes.
De bietencarpaccio kan je ook serveren als voorgerecht of als lichte lunch, vergezeld van een lekkere boterham.

Bietencarpaccio met sinaasappel dressing

Wat heb ik gebruikt:

6 bieten in gemengde kleuren
10 jeneverbessen, heel fijn gekneusd in een vijzel
25 g olijfolie
geraspte schil van 1 sinaasappel
sap van ½ sinaasappel
1 eetlp balsamicoazijn
rode bietenblad

Voor erbij:
1 eendenborst
400 g vastkokende aardappelen


Hoe ga je tewerk:

Begin met de bietjes, schrobben, inpakken in aluminiumfolie en naargelang de grootte +/-1 uur op de onderste richel van de braadoven.

Maak ondertussen de dressing. Dit gaat heel makkelijk in een bokaaltje met schroefdeksel. Doe achtereenvolgens de gekneusde jeneverbessen, olijfolie, sinaasappel zeste, sinaasappelsap en balsamicoazijn in het bokaaltje en 'let's shake'.

Pel de gare bietjes. Snij de bietjes met een mandoline in dunne plakjes. Schik de plakjes op een schaal of afzonderlijke bordjes en schep er 3/4 van de dressing over. Dek de schaal af en zet minstens 1 uur koud.

Bietencarpaccio met sinaasappel dressing

Marineer de eendenborst een half uur met lepel van de dressing.

Schrob de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Besprenkel met wat olijfolie en een restje sinaasappel marinade. Strooi er nog gemalen rozemarijn over. Schuif de schaal met aardappelen op een rooster in het midden van de braadoven. Na ½ à ¾ uur zijn de aardappelen gaar en goudgeel gebakken.

AGA aardappeltjes

De eendenborst kan je makkelijk garen in de oven.
Maak wat inkervingen in het vet van het vlees. Dit voorkomt krom trekken tijdens het bakken.
Laat een gietijzeren pan, zonder vetstof, heet worden op de warmste plaat. Na een 5-tal minuten verplaats je de pan naar de bodem van de braadoven.
Leg de borst op de velkant in de pan. Sluit de ovendeur voor 1 minuut. Open de oven en draai de borst, sluit de ovendeur nogmaals 1 minuut.
Je kan natuurlijk de borst ook langs beide kanten toe schroeien op de hete plaat, als je het nodige spatten erbij neemt. Ik verkies de oven methode.
Verplaats nu de pan naar de bakoven, op het rooster op de bakovenvloer. Keer de borst terug op de velkant. Laat bakken gedurende 8 minuten.
Haal de pan uit de oven en wikkel de borst in aluminiumfolie, nu met de velkant naar boven. Laat het pakketje 9 minuten rusten achteraan op de Aga.

Perfect gegaarde eendenborst

Werk de carpaccio van bietjes af met wat bietenblad.

Geniet!

Bietencarpaccio met sinaasappel dressing