Halloween risotto

Intro

De herfst met zijn diepe bruin-oranje en gele kleuren. Het heeft iets heerlijks huiselijk, eigenlijk hou ik van deze periode van het jaar. Regelmatig worstel ik mij letterlijk door een kanjer van een pompoen. Je kunt er zoveel heerlijks mee maken. Tot 'All Hallows Eve' speelt de pompoen dus de hoofdrol op mijn blog. Vandaag een geurige Halloween-risotto. 
Halloween risotto

Ingrediënten

250 arborio rijst
2 sjalotten, fijngesnipperd
2 teentjes look, geperst
olijfolie
750 g pompoen, schil en pitten verwijderd, vruchtvlees in stukken gesneden
8 dl groentebouillon, Taste of Inspiration, Delhaize
2 dl witte wijn, een restje Chardonnay
4 eetlepels Parmigiano Reggiano, geraspt
walnotenolie
enkele walnoten
Halloween risotto
vanillezout:
2 koffielepels grof zeezout mengen met het merg van 1 vanillepeul.

Bereiding

Begin met het maken van een pompoensoep. Stoof de fijngesnipperde sjalotten in wat olijfolie, voeg de look toe en laat meestoven. Zodra de sjalot glazig is doe je er de stukken pompoen bij. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud kookt, verplaats je de pot naar de bakoven voor een half uur. Of zet dan de pot in de sudderoven gedurende een tweetal uren. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Niet verschieten, de soep is vrij dik en houdt een beetje het midden tussen soep en puree.

Voor de risotto neem je een tamelijke ruime pot met dikke bodem. Plaats de pot op de hete plaat, doe er wat olijfolie in. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels glanzen en goed heet zijn. Blus de rijst met de witte wijn. Blijf roeren tot al het vocht verdampt is.

Verplaats de pot naar de sudderplaat. Giet beetje bij beetje de soep bij de rijst. Doe dit al roerend en wacht telkens tot het vocht opgenomen is. Na twintig minuten is de rijst beetgaar. De dikke pompoensoep maakt de rijst wel héél smeuïg.

Neem van het vuur en roer 2 soeplepels walnotenolie en de Parmezaanse kaas onder de risotto.
Schep in borden en bestrooi met wat vanillezout en besprenkel met een scheutje notenolie. Werk af met walnoten.
 

Extra / Tip

Het vanillezout in combinatie met de notenolie is verrassend aangenaam. Laat het griezelig goed smaken!
Halloween risotto
En deze bewaar ik tot morgen ;-) ...

pompoen