Wortels met een Oosters tintje

Intro

Een trouwe AGA-gebruikster vroeg mij naar een receptje om worteltjes te bereiden? Het antwoord op deze vraag kan misschien eenvoudig klinken, maar voor mij persoonlijk is het een hele uitdaging! Waarom? Wel: De echtgenoot, die eigenlijk alles lust, heeft het niet zo bekeken op wortels. Veel receptjes heb ik al geprobeerd, maar deze konden hem niet echt bekoren ... maar ... dit recept was meteen een schot in de roos! Na elke hap mocht ik horen, hoe hij eindelijk eens lekkere worteltjes kon eten ...
 
Wortels met een Oosters tintje 

Ingrediënten

1 bussel wortels met groen, wortels geheel laten
4 pijpajuintjes
1 soeplepel olijfolie
sap en zeste van 1 limoen
1 theelepel honing, ik heb golden syrup gebruikt
½ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel gemalen koriander
¼ theelepel gerookt paprikapoeder, of pikant paprikapoeder
een handvol verse muntblaadjes, gehakt
zeezout
gemalen zwarte peper

Bereiding

Schraap de worteltjes, maar laat er een stukje groen aan.
Spoel de pijpajuintjes en snij ze in fijne ringetjes.

In een kommetje meng je olijfolie, sap en zeste van de limoen, honing, komijn, koriander, paprikapoeder, zout en peper.

Neem een ruime pan met deksel. Ik gebruik een sauteerpan. Zet de pan op de sudderplaat en doe er een weinig olijfolie in of een klein stukje boter.

Schik de rauwe worteltjes in de warme pan. Giet er het kruidenmengsel over en de ringetjes lente-ui. Draai de worteltjes en zorg dat ze langs alle kanten een kruiden laagje krijgen.
Zodra de inhoud begint te pruttelen, leg je het deksel op de pan.
 
Wortels met een Oosters tintje
Schuif de pan op de onderste richel van de bakoven. Na 20 à 30 minuten zijn de worteltjes beetgaar, dit hangt af van de dikte van de wortels.

Als er teveel vocht in de pan is, laat je dit verdampen door die nog eventjes op de sudderplaat te zetten zonder deksel.
 
Wortels met een Oosters tintje

Voor het opdienen strooi je er de gehakte munt over. Het pittige van de oosterse kruiden en het frisse van de limoen heffen onze doordeweekse worteltjes naar de top!