Intro
'Akropolis
adieu' klinkt het op de achtergrond, mijn laatste receptje in deze
Griekenland reeks. Best wel jammer, ik heb nog het een en ander op
mijn 'To do' lijstje staan. Er komt later dus nog meer lekkers.
Souvlákia,
betekent spies. Deze spiezen zijn erg populair in Griekenland. De
traditionele bijgerechten zijn tzatziki en rijst. De
tzatziki kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan die ook zelf maken,
daarvoor gebruik ik de lekkere yoghurt op Griekse wijze, slechts 2%
vetgehalte. Zowel
de tzatziki als de Griekse yoghurt en
nog een resem exclusieve producten, rechtstreeks uit Griekenland,
staan deze week in de kijker bij
Delhaize. We
zetten de barbecue
buiten en beginnen eraan!
Ingrediënten
voor 6 spiezen:
400 g
lam, lamsbout ontbeend of lamsfilet
2 groene
paprika's
1
courgette
12
kleine uitjes
enkele
grote laurierbladeren
Voor
de marinade:
sap van
1 limoen
½ dl
olijfolie
1
knoflookteen, geperst
½ eetlepel
gedroogde oregano of 1 eetlepel verse
versgemalen
zwarte peper en zeezout
Voor
de tzatziki:
250
ml Griekse yoghurt
1
kleine komkommer
2
teentjes knoflook, geperst
1
eetlepel olijfolie
Bereiding
Voor de spiezen:
Klop
de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snij
het vlees in gelijke blokjes, reken 2 of 3 stukjes per spies. Voeg de
blokjes vlees bij de marinade. Zet een paar uur in de koelkast of
laat overnachten.
Verwijder
de zaadlijsten van de paprika's, snijd het vruchtvlees in gelijke
stukken. Snijd
de courgette in plakken van ongeveer 2 cm. Pel
de uitjes. Als je grotere exemplaren hebt, snij die dan in de helft
of in vier.
Neem
6 metalen spiezen. Verdeel de verschillende ingrediënten over de
spiezen. Steek de vleesblokjes, de uitjes, de laurierbladeren en de
stukken paprika en courgette om en om aan de spiezen.
Bak
de spiezen 10 à 15 minuten op de barbecue. Keer ze regelmatig om. Je
kan de brochettes ook bakken op de grill of in de oven. De laurierbladeren geven een verrassende smaak aan het vlees en de groenten.
Voor de tzatziki:
Schil
de komkommer en rasp hem grof. Doe het raspsel in een zeef en druk er
zoveel mogelijk vocht uit.
Doe
de yoghurt en de knoflook in een kom. Voeg de uitgelekte komkommer
toe. Kruid met zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed
ondereen. Zet nog een paar uur in de koelkast voor het te serveren.
Extra / Tip
Héél
lekker met de tzatziki en rijst. Hoe
je rijst in de Aga klaar maakt vind je bij 'Pie met zalm'.
Ook
lekker met brood recht uit de oven.
απολαύστε
!