Mijn Spaans slaatje

Intro

Dit slaatje is een geslaagde combinatie van kraakverse fijngesneden groentjes en een pittige dressing. De kaas en de chorizo zorgen voor het Spaans accentje.

Ingrediënten

voor 2 personen:

1 grote Romeinse sla
4 grote rijpe tomaten
1 groene paprika
1 rode ui
Kalamata olijven
75 g Manchego, een kaas gemaakt van schapenmelk
75 g chorizo pikant
basilicum blaadjes, in stukjes gescheurd
platte peterselie, grof gehakt
2 sneden brood
knoflook

Voor de dressing:

1 koffielepel mosterd, Wostyn
2 eetlepels rodewijnazijn
1 eetlepel olijfolie
1 teentje look, geperst
½ koffielepel gedroogde oregano of verse
peper & zout

Bereiding

Voor de vinaigrette voeg je alle ingrediënten samen. Begin met de mosterd en de look, giet er al roerend langzaam de olie bij tot je binding krijgt. Werk af met wijnazijn, oregano, peper en zout. Proef voor de kruiding. Zet de vinaigrette koel.

De chorizo heb ik kort aangebakken, dit komt de smaak ten goede en we willen ook nog een beetje gezond doen. Snij de chorizo in plakjes. Elk schijfje snij je nog in twee of vier. Laat een antikleefpan goed warm worden, doe de chorizo erin en zet de pan een drie tal minuutjes op de bodem van de braadoven. Schep de gebakken stukjes uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapier.

Maak de bladeren van de Romeinse sla los en spoel ze. Laat goed uitlekken en snij de sla in fijne repen. Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees fijn.
Schil de groene peper met een dunschiller, verwijder de zaadlijsten en snij klein.
Pel de rode ui en hak fijn.
Ontpit de olijven en snij in reepjes.
De manchego kaas verdeel je ook in kleine stukjes.

Ondertussen hebben we héél wat stukjes en rest er alleen nog alles te verdelen over twee borden. Ook het basilicum en de peterselie mogen eronder gemengd worden.
Net voor het opdienen schep je hier en daar wat van de dressing.

Bij dit slaatje hebben wij een dikke snede brood gegeten, ruim voorzien van een goeie laag gegaarde knoflook en enkele druppels olijfolie.