Griekse salade - Saláta horiátiki

Intro

Saláta horiátiki! De allerbekendste salade van Griekenland. Die mag zeker niet ontbreken tijdens onze culinaire trip.
Griekse salade
Delhaize stelt deze week authentieke, exclusieve producten voor, rechtstreeks uit Griekenland. Daarmee kan je in een mum van tijd de mediterrane keuken op je bord toveren.
 

Ingrediënten

Ik kies voor Kalamata olijven, yoghurt op Griekse wijze en Dodoni Feta (A.O.P.). Deze ingrediënten maken mijn slaatje top!
Griekse salade
½ ijsbergsla
3 tomaten, mooie rijpe exemplaren
1 rode paprika
½ komkommer
1 rode ui
16 Kalamata olijven
150 g feta

Voor de croutons:
4 sneden toastbrood, zonder korstjes en in blokjes
2 tenen knoflook, geraspt
2 eetlepels olijfolie

Voor de dressing:
1 theelepel mosterd, Wostyn
1 teen knoflook, geraspt
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels Griekse yoghurt
versgemalen zwarte peper
zeezout

Bereiding

Spoel de ijsbergsla en scheur de bladeren in repen. Pel de tomaten en snij ze in plakjes. Pel de paprika en snij die met de mandoline in dunne schijfjes. Verwijder dan de zaadlijsten en de zaadjes. Schil de komkommer, snij in de lengte in vier, verwijder de zaadlijsten en snij in fijne plakjes. Pel de rode ui en snij die met de mandoline in hele fijne schijfjes.

Leg bake-o-glide in het kleine Aga blik. Doe er de blokjes brood in. Meng 2 eetlepels olijfolie met de geraspte look en hussel dit onder het brood. Hang het blik bovenaan in de braadoven en bak de croutons bruin en knapperig gedurende 10 minuten.

Klop een mooie gebonden dressing met de look, mosterd, limoensap en olijfolie. Kruid met peper en zout. Schep er de Griekse yoghurt onder.

Verdeel de sla over 2 borden. Schik er de tomaten, paprika, komkommer en rode ui op. Verdeel de olijven en wat van de broodcroutons over de salade. Verkruimel de feta en tot slot lepel je hier en daar wat dressing.
Griekse salade 
 

Extra / Tip

De overige croutons en de dressing zet je bij op tafel. Dit slaatje op een terrasje, goed gezelschap, een glaasje wijn, de ondergaande zon ... γευστικός !
Griekse salade