Intro
Saláta
horiátiki! De allerbekendste salade van Griekenland. Die mag zeker
niet ontbreken tijdens onze culinaire trip.
Delhaize stelt deze week authentieke, exclusieve
producten voor, rechtstreeks uit Griekenland. Daarmee
kan je in een mum van tijd de mediterrane keuken op je bord toveren.
Ingrediënten
Ik
kies voor Kalamata olijven, yoghurt op Griekse wijze en Dodoni Feta
(A.O.P.). Deze ingrediënten maken mijn slaatje top!
½
ijsbergsla
3
tomaten, mooie rijpe exemplaren
1 rode
paprika
½
komkommer
1 rode
ui
16
Kalamata olijven
150 g
feta
Voor
de croutons:
4 sneden
toastbrood, zonder korstjes en in blokjes
2 tenen
knoflook, geraspt
2 eetlepels
olijfolie
Voor
de dressing:
1 theelepel
mosterd, Wostyn
1 teen
knoflook, geraspt
2 eetlepels
olijfolie
2 eetlepels
limoensap
2 eetlepels
Griekse yoghurt
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Bereiding
Spoel de
ijsbergsla en scheur de bladeren in repen. Pel de
tomaten en snij ze in plakjes. Pel de
paprika en snij die met de mandoline in dunne schijfjes. Verwijder
dan de zaadlijsten en de zaadjes. Schil de
komkommer, snij in de lengte in vier, verwijder de zaadlijsten en
snij in fijne plakjes. Pel de
rode ui en snij die met de mandoline in hele fijne schijfjes.
Leg
bake-o-glide in het kleine Aga blik. Doe er de blokjes brood in. Meng 2
eetlepels olijfolie met de geraspte look en hussel dit onder het
brood. Hang het blik bovenaan in de braadoven en bak de croutons
bruin en knapperig gedurende 10 minuten.
Klop een
mooie gebonden dressing met de look, mosterd, limoensap en olijfolie.
Kruid met peper en zout. Schep er de Griekse yoghurt onder.
Verdeel
de sla over 2 borden. Schik er
de tomaten, paprika, komkommer
en rode ui op.
Verdeel de olijven en wat van de broodcroutons over de salade. Verkruimel de feta
en tot slot lepel
je hier en daar wat dressing.
Extra / Tip
De
overige croutons en de dressing zet je bij op tafel. Dit
slaatje op een terrasje, goed gezelschap, een glaasje wijn, de
ondergaande zon ... γευστικός
!