Intro
Dit
is nu echt eens het simpelste brood dat er is. In één half uur tijd
kan je een vers brood op tafel zetten. Een brood zonder gist, zonder
kneden, zonder rijzen... echt eentje voor dummies. Aanvankelijk was
ik een beetje argwanend... maar ten onrechte, inmiddels staat het bij
mijn favorieten. De
truc is om het deeg snel te maken, zo weinig mogelijk te mengen, en
het dan zo snel mogelijk te bakken. Het
recept heb ik gehaald uit het boek 'hoe bak ik brood' van Emmanuel
Hadjiandreou. En er staan nog héél wat broden in die ik op mijn 'to
do' lijstje heb gezet en wil delen met jullie.
Ingrediënten
125
g tarwebloem
125
g volkoren tarwemeel
1
theelp zout
1
theelp natriumbicarbonaat
250
ml karnemelk
Bereiding
Meng
het droge mengsel in een kom, dit is tarwebloem, volkoren meel, zout
en natriumbicarbonaat. Maak
een kuiltje in het midden en giet er de karnemelk in. Meng met een
houten lepel tot je een samenhangend deeg hebt. Doe dit vlug en meng
niet teveel!
Bestuif
je werkvlak met een beetje bloem, leg het deeg erop. Maak van het
deeg een bal en rol hem flink door de bloem. Maak met een gekarteld
mes een diep kruis in het brood.
Leg
het deeg op de met bake-o-glide beklede bakplaat en schuif die op het
rooster op de bodem van de braadoven (230°). Mijn broodje was in 25
minuten gebakken. Als je twijfelt, draai het brood om en tik op de
onderkant, een goed gebakken brood moet hol klinken.