Intro
In
mijn mappen met receptenknipsels had ik een receptje
van druifjes met een asymmetrisch
effect. Dat zou ik ooit
eens maken! De knipsels groeiden
aan en uiteraard is mijn
receptje met de
druifjes ergens in de stapel
verdwenen! Een
tijdje terug maakte Jeroen een gelijkaardig dessert met peren.
Resultaat, ik maak mijn eigen lichtere versie van Jeroen's
kunstwerkje!
Ingrediënten
4
peren half-rijp, conférence
1
l water
100
g kristalsuiker
1
citroen
1
kaneelstokje
1
vanillestokje
1
steranijs
8
g gelatine
Voor
de mousse:
250
g mascarpone
150
g EasiYo vanille (of 150 g yoghurt naar keuze)
1
eiwit
15
g suiker
1
soeplepel Kahlúa, koffielikeur
amaretto
koekjes voor de afwerking
Bereiding
Laat
de gelatine weken in ruim koud water. Het gedeelte met de peer doe je
best de dag vooraf. De gelei moet namelijk eerst kunnen opstijven voordat je het glas afwerkt met de mascarpone.
Doe
het water, 100 g suiker, de zeste, het sap en de pulp van de citroen,
in een pan. Voeg er het kaneelstokje, het vanillestokje (zaadjes
uitgeschraapt) en een steranijs bij. Breng aan de kook. Schil de
peren, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Zodra de marinade
kookt, doe je er de peren bij en laat ze een 5-tal minuutjes pocheren
op de sudderplaat. De peren mogen niet uiteen vallen!
Haal
de peren uit het vocht en giet dit door een zeef. Los de uitgeknepen
geweekte gelatine op in de warme marinade.
Neem
een schaal, schik er schuin vier glazen in, leg ze stabiel door er
proppen aluminiumfolie tussen te verdelen. Snij de gepocheerde
peertjes in gelijke stukjes en verdeel over de glazen. Giet er de
marinade over. Plaats de gekantelde glazen voorzichtig
in de koelkast en laat de inhoud opstijven.
Voor
de mousse, klop het eiwit en de suiker stijf
met de garde van de Kitchenaid. Roer de mascarpone los met de
koffielikeur. Spatel er de
EasiYo yoghurt en het stijfgeklopt eiwit onder. Doe
het mascarpone mengsel in een spuitzak en vul er de glazen mee.
Werk
af met een koekje naar keuze.