Rundspiesjes met tabouleh

Intro

Wie beweert dat diëten saai is, die moet eens een praatje maken met mijn echtgenoot. We zijn het jaar ingezet met calorieën tellen, en nog steeds slaag ik erin hem lekkere gerechtjes voor te schotelen. En geef toe, als er variatie in de maaltijden zit, dan kan een mens dit lang volhouden!
Het gerechtje heb ik gisteren klaargemaakt, en wij vonden het héérlijk! Het receptje heb ik gehaald uit een knipseltje dat bij de vele andere in een map is beland.

Rundspiesjes met tabouleh
 

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor 2 personen:

120 g couscous + kruiden
heet water
2 tomaten, gepeld, ontpit
1 rode paprika, gepeld
1 komkommer
1 rode ui gesnipperd
verse peterselie en verse munt

Voor de balletjes:
300 g rundgehakt
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 klein rood chilipepertje
olijfolie
verse peterselie en koriander
1 koffielepel komijnpoeder
1 eidooier
1 eetlepel magere yoghurt
1 eetlepel paneermeel
zout en gemalen zwarte peper

Bereiding

Neem 120 g couscous en kokend water. Voeg wat kruiden toe aan het water en giet over de couscous tot ongeveer 1 cm erboven. Doe een deksel op de pot en plaats die achteraan op de AGA.

Snij ondertussen de groentjes in kleine blokjes. Maak de gare couscous los met een vork. Voeg de groentjes, gehakte peterselie en gehakte munt toe. Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout. Meng goed.

Voor de balletjes, snipper 1 sjalotje, 1 teentje knoflook en 1 klein chilipepertje en fruit glazig in een weinig olijfolie.
Meng in de kom van de Kitchenaid, 300 g rundgehakt met de gestoofde sjalot, pepertje en knoflook. Voeg 2 eetlepels fijngehakte peterselie en koriander, 1 koffielepel komijnpoeder, 1 eidooier, 1 eetlepel magere yoghurt, 1 eetlepel paneermeel toe en kruid met zout en peper (pas op het pepertje zorgt voor de nodige pit).
Rundspiesjes
Vorm van dit mengsel een 10-tal gelijke balletjes. Steek er een satéstokje door en leg de balletjes op een Bake-O-Glide op de sudderplaat, schroei ze toe langs beide kanten, dit duurt zo een 3-tal minuten. Leg nu de balletjes met Bake-O-Glide op de koude plaat en schuif die bovenaan in de braadoven voor ongeveer een 10-tal min.
 
Schep de koude tabouleh op 2 borden, leg er enkele rundspiesjes bij (afgewerkt met een stukje limoen). Wij hebben er verse boontjes bij gegeten, gezien het de bedoeling is dat de helft van je bord bedekt is met groenten. 
 

Extra / Tip

Als dressing heb ik de rest van het potje yoghurt gemend met mierikswortelpuree en afgekruid met peper en zeezout.
dressing
Het heeft ons gesmaakt en de restjes zijn verdwenen in de lunchbox. En de weegschaal, wel die zegt dat we goed bezig zijn!